داود یاراحمدی معتقد است که جشنواره «آفریده» تلاش میکند تا آثار هنری را مستقیم و به دور از دسترسِ دلالان هنری عرضه کند.
این اتفاق هنری در این دوران کرونایی که تقریباً اکثر فعالیتهای فرهنگی هنری کشور را با محاق روبرو کرده است، میتواند اتفاقی ماندگار در عرصه هنر کشور باشد.
داود یاراحمدی دبیر جشنواره «آفریده» درباره این رویداد هنری میگوید: این جشنواره در دو بخش استعدادهای جوان و پیشکسوتها، بستر تازهای از اقتصاد هنری را شکل داده است که آثار دو نسل ضمن تجربه اندوزی در کنار یکدیگر بتوانند رنگ تازهای از بازار هنری را در جامعه هنری ایران بازنمایی کنند.
وی ادامه میدهد: «آفریده» در کنار دیگر مباحث اقتصاد هنر(حراجی، آرت فرها و…) سعی بر این دارد که بتواند آثار هنری را که تا به امروز به عنوان یک کالای لوکس برای مردم دست نیافتنی و خاص بوده است در یک عرضه مستقیم و به دور از مباحث دلالیهای هنری رو در رو کند. خواستگاه جشنواره «آفریده» بر این است که آثار هنری را به مثابه یکی از اقلام ضروری، راهی سبد زندگی مردم کند. زندگی که اگر مباحث هنری از آن خالی شود، فاقد رنگ بوده و خاکستریِ رخوت، جامعه را سیاه خواهد کرد.
وی علت راهاندازی «آفریده» را، نبود فرصت بازار تخصصی فروش آثار و نقاشی زنان در جامعه جهانی دانسته و میافزاید: بیشک ظرفیتهای بالقوه و بالفعل زنان در عرصه هنری از دیرباز تا کنون توانسته نقش بیبدیلی را در جامعه، مناسبتها، تحولات فرهنگی، اجتماعی و هنر معاصر شکل دهد. ضمن اینکه آمارهای ارائه شده از سوی مدیران فرهنگی کشور حکایت از حضور فعال و گسترده زنان در عرصه هنرهای معاصر دارد، علی الخصوص بررسی آثار زنان در دورههای مختلف نمایشگاههای دوسالانه، نشانگر رشد حضور زنان در پرتو توجه و استقبال خوب مردم در جامعه بوده است. به همین دلیل عوامل جشنواره «آفریده» سعی بر این دارند که ضمن توجه لازم به آثار هنرمندان زن در کشور به صورت تخصصی به مبحث اقتصاد هنر زنان در کشور بپردازند.
وی درباره جایگاه زنان در عرصه هنر میگوید: حضور بیش از 70 درصد بانوان در رشتههای مختلف هنری میتواند بیانگر توجه لازم به زنان هنرمند با ویژگیها و شرایط مختص و منحصر به خود باشد. از سوی دیگر در همین زمان به لحاظ مضمونی نیز، حضور زنان در خلق آثار هنری با موضوعات اجتماعی عمیق و پراهمیت نقش جدیدی را تجربه میکنند. بدین معنا که اشکال جدیدی از بازنمایی نقش زن در جامعه را میتوان در محصولات هنری مشاهده کرد.
داود یاراحمدی ادامه میدهد: به این سبب در این شرایط کرونایی، وجود چنین جشنوارهای با حضور خاص زنان هنرمند کشور میتواند رنگ تازهای از زندگی به جامعه پر از استرس ناشی از این بیماری منحوس بزند.
وی میگوید: زن، هنر و فرهنگ؛ سه نمایه بزرگ از اضلاع یک جامعه را نقش میدهند. نقشی که شاکله شکلگیری مسیر ساختاری یک زندگی را در طول تاریخ شکل داده، هویت بخشیده، به سرمنزل مقصود رهنمون میکند. به همین دلیل است که از گذشته تا به امروز نیز بازآفرینی هر یک از باورها و ابعاد انسان در روند رشد و تکامل هر جامعه، تحت تأثیر رویکرد کلی او نسبت به پیرامونش «آفریده» میشود.
این هنرمند نقاش درباره نحوه شرکت زنان هنرمند در جشنواره چنین عنوان میکند: هر هنرمند برای شرکت میتواند تصویر سه اثر از آثار خود را در قالب GPEG با حجم 2 مگابایت به آدرس ایمیل afarideart.ir@gmail.com ارسال کند، هیأت انتخاب و داوران بهترین آثار را انتخاب کرده، اسامی افراد منتخب را برای حضور در جشنواره از طریق سایت «آفریده» منتشر خواهند کرد، سپس هنرمندان از تاریخ انتشار اسامی، یک هفته فرصت دارند که آثار خود را شخصاً و یا توسط اداره پست به دبیرخانه مؤسسه فرهنگی صبا تحویل دهند.
دبیر جشنواره «آفریده» درباره انتخاب داوران میگوید: با توجه به حساسیت و اهمیت انتخاب آثار سعی بر این داشتیم که برای داوری، ترکیبی از 5 هنرمند نقاش، کیوریتور، گالریدار و پیشکسوت را در کنار هم قرار بدهیم که از این تعداد سه نفر داور خارجی؛ سوزلی ابراهیم از مالزی، دکتر فاطمه مازیاد از کویت، ِامان ال هیدوسی از قطر و 2 نفر دیگر از هنرمندان؛ استاد فرح اصولی و استاد منیژه صحی از پیشکسوتان نقاشی ایران هستند.
اولین جشنواره فروش نقاشی زنان ایران در تاریخ 16 اسفند افتتاح و تا 21 اسفند در مؤسسه فرهنگی صبا ادامه خواهد داشت.